tirsdag 20. september 2011

Tiende toktdag: Nede på bunnen i det mørke hav

...sitter en liten djevel og ødelegger elektronikk. På to og en halv kilometers djup holder vannet minusgrader og trykket er ekstremt (noe sånt som 250 atmosfærer, blir det vel), så underlige ting kan skje med kamerariggens mange komponenter. Ti sekunder etter landing på toktets første djupstasjon gikk skjermen i svart og kameraet måtte opp på dekk igjen for å bli studert – der virka alt fint igjen. Teknikerne skifta noen deler for sikkerhets skyld før neste dykk, men da vi skulle starte nytt opptak på bunnen var det zoom og tilt og fokus som var borte. Nå er det ikke bare bare å drive og hive instrumenter flere tusen meter opp og ned i ei handvending, maksfarta på vinsjen er én meter i sekundet og det blir dermed halvanna time venting for hvert nye forsøk, så i dette tilfellet endte vi med å kjøre videotransektet likevel. Biologene ble nødt til å ta artsbestemmelsene på gefühlen, men det er bedre enn ingenting. 

Her er kamerariggen: Et dreibart hovedkamera, to lyskastere, tre bein, fire laserprikker for avstandsbedømming og sikkert mer enn fem andre avanserte detaljer

Her er videorommet der bildene kommer på skjerm i sanntid og der alle sitter og roper latinske navn så høyt de kan

Her er det noe som har gått til helsike igjen, kanskje det hjelper å ta ut alle ledningene denne gangen?

Ellers er det jo spennende med djupstasjoner! Der nede bor det sjøanemoner som kan klatre og halvblind rumpetrollaktig fisk som angriper alt rundt seg når de merker at det er noe ukjent i nærheten, og så er det plenty med geologiske utfordringer. (En loddrett vegg av knallharde, kompakte sedimenter full av stein og blokk midt i en endeløs flat slam-ørken to hundre kilometer fra land?) Da det var mannskapsskifte på Sortland i går fikk vi NRK ombord, og i dag har de begynt å lage Ut i naturen-program om oss, men foreløpig er jeg redd biologene har stjålet det meste av showet. Hvis det de tok opp i dag blir med i programmet får dere kanskje se vakthavende geolog Elvenes i rollen som "menneske som sitter bakerst og holder kjeft fordi hun ikke har mikrofon og dessuten er redd for å si noe teit på TV, men som skulle ønske at det kom fram at hun faktisk utfører en viktig oppgave likevel".

...Oi oi klokka er snart ti. I morratidlig kan det godt hende at de er begynt med gjørmeprøvetaking når jeg står opp, da blir det action - nå må jeg sove. Men forresten så vil jeg først ha bokført at i dag har jeg sykla på trimsykkel for alvor for første gang i mitt liv, og at det er det aller kjedeligste jeg kan huske å ha vært med på siden vitenskapsfilosofidelen av exphil. Romaskinen var bedre! Min treningsapparatdebut er altså et faktum.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar